Нова Загора бе домакин на "Пробег на мира"

На 18 септември, в следобедните часове, Нова Загора бе за трети път домакин на световната инициатива „Пробег на мира“. Участниците в пробега бяха посрещнати от зам.-кмета на Община Нова Загора Ивайло Енев, лекоатлетите от Спортен клуб „Стогос – 2006“, малките актьори от „Тракия вижън“, жители и гости на града ни.
Бегачите за мир, подобаващо, по стара българска традиция, бяха посрещнати с питка, а малчуганите от „Тракия вижън“ се премениха в колоритни костюми на герои от любими приказки. От своя страна гостите изненадаха всички присъстващи с програма, която запозна новозагорци с идеята на най-дългия пробег за международно приятелство и сътрудничество. Инициативата е подкрепена от Карл Люис, Тегла Лоруп и Татяна Лебедева.

В „Пробег на мира“ участниците носят със себе си факел, който олицетворява разбирателството и хармонията между хората. Зам.-кметът на Община Нова Загора Ивайло Енев се включи в световната инициатива, като взе в ръце горящия факел и изрази своята съпричастност към обединяването на усилията за мир по целия свят.
Факелът на мира, обикалящ цялото земно кълбо, преминава през България, което е втори етап от техния маршрут, в период 17-22 септември 2016 г.: Силистра, Разград, Търговище, Омуртаг, Котел, Сливен, Нова Загора, Димитровград, Хасково, Стара Загора, Казанлък, Калофер, Карлово, Хисаря, Пловдив, Пазарджик, Пещера, Батак, Велинград, Якоруда, Разлог, Симитли, Благоевград, ГКПП Станке Лисичково.