139 години от кървавите събития в село Любенова махала

„Атаката започна. Огън и смърт се извиха над селото. Големи пушеци от дим и огнени кълба се издигаха до небето и осветляваха цялата околност. Общ вой от кучешки лай и рев на добитъка. Тоя вой се усилваше от страшните писъци на жените и децата. С превалянето на деня и настъпването на нощта, ужасите се усилваха и картината ставаше по-страшна". Така живите свидетели описват едно от най-трагичните събития в нашата история – масовото изтребление на беззащитни българи в новозагорското село Любенова махала.
На днешната дата преди 139 години над 2000 души от селото и околността, стават жертва на редовната турска армия и башибозук. Само в църквата „Св. Великомъченик Георги” и нейния двор намират смъртта си 1013 души.
По повод тъжната годишнина в храма се отслужи заупокойна панихида. Председателят на Общински съвет Нова Загора Георги Николов, заместник-кметът на общината Ивайло Енев, кметът на селото Иван Иванов, началникът на отдел „Култура, медийна политика и интеграция на малцинствата” Станимира Кънчева и много жители на селото изразиха своето преклонение пред жертвите. Те положиха цветя пред двата мраморни саркофага с тленни останки и сведоха глава в знак на почит към загиналите.