Новозагорци честваха 3 март-Националния празник на Република България

Новозагорци честваха 3 март-Националния празник на Република България. На 2 март, в навечерието на 138-та годишнина от Освобождението, залата на НЧ „Д. П. Сивков -1870” се изпълни с родолюбиви българи, в очакване на тържествения спектакъл по повод празника „С България в сърцето”, организиран съвместно от Община Нова Загора и читалището. Сред присъстващите бяха кметът на Община Нова Загора Николай Грозев, народният представител Галя Захариева, заместник кметовете Светла Стоянова и Ивайло Енев,секретарят на Общината Веселина Трънова.
 От името на кмета Николай Грозев, слово по случай 3 март произнесе заместник-кметът Ивайло Енев. В него той засвидетелства общата почит към героите, отдали живота си за родината и подчерта, че в летописите ни има страници, които винаги ще ни изпълват с гордост,а  споменът за великите моменти ни дава самочувствие и осмисля нашата национална идентичност. Той призова присъстващите да бъдат истински българи, да носят в сърцата си безграничната признателност към тази велика саможертва и продължат да пазят и отстояват делото на предците ни.
Залата притъмня, прозвуча звънкия глас на родопския чан, заредиха се лирични пейзажи, показващи красотата на България- горди заснежени върхове, лазурно море, необятни дъхави поля.  Възвисявайки родната природа и богатствата на нашата земя, участниците в тържествения спектакъл целяха не толкова да нарисуват в подробности българския пейзаж, колкото да подтикнат присъстващите да отворят очите и сърцето си за родното. Защото всеки българин е скътал в душата си много обич към родината, запазил е най-скъпите спомени за родния си край и за народните традиции. Образът на отечеството покори всички със своята мащабност и величие. Извиха се пъстри хора, прозвучаха стихове, екнаха народни песни, които накараха всеки да осъзнае, че за нас родината е не само географско измерение, историческа памет, култура и народопсихология, а предимно дълг и бъдеще.Защото в цялостната история на малобройния си народ, страната ни е богата с велики личности. Защото има принос, с който се гордеем в човешката наука, култура и изкуство, защото тя - това са нашите родители,приятели, нашите деца.
Кулминацията на вечерта, посветена на 3 март, беше изнасянето на сцената на българския трибагреник около, който се събраха всички участници в спектакъла. Прозвуча химнът на България, изпълнен заедно от зрители и самодейци. Финал на тържеството беше поставен с изпълнението на химна на Нова Загора.