Поздрав от кмета на Община Нова Загора Галя Захариева по повод 24 май

Песента „Върви, народе възродени!“ отново ще прозвучи и ще ни изпълни с гордост днес. Денят на Светите братя Кирил и Методий е един от най-тържествените пролетни празници за нас българите. Независимо какво е било официалното му име, той се отбелязва още преди Освобождението ни. Именно българското слово е силата, съхранила ни като народ.  Българският език е  родовата памет на дедите ни, носи гените на техния дух. Той е този, който и днес пази българските ни корени не само по нашите земи, а навсякъде, където живеят наши сънародници. Денят се чества и от много други държави, но за нас той е свещен.
С гордост, че двамата братя Кирил и Методий вливат българската си кръв в създаденото от тях слово, днес се изправям пред Вас, за да Ви поздравя по повод техния ден, деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност! Където и да сте, скъпи жители на община Нова Загора, вървете с гордо вдигнати чела, съхранявайте чистотата на свещения ни език, говорете с български слова, възраждайте духа, защото той е нашият уникален подпис, неповторимият дар на българите към духовното развитие на света!
Поздравявам учениците с най-красивия ден, в който обкичваме с цветя азбуката и славим неините създатели! И днес те ни напомнят, че знанието е на-голямото богатство, а любознателността, упоритостта и трудолюбието са пътят към него.
На 24 май свой професионален празник имат и  нашите учители, книжовници, културни деятели, които са съвременните продължители на солунските братя. Работещите в научната, образователната и културната сфера са пазителите на духовността. С благодарност и признание се обръщам към всички радетели за българската книжовност и култура: Честит празник, учители по знание и дух!
Честит 24 май, българи!
Бъдете благословени!
Кмет на Община Нова Загора: Галя Захариева