Посланици на Св. Трифон и Св. Валентин в Нова Загора

За поредна година 14 февруари донесе радост в Нова Загора. Момичета от Детска театрална школа „Тракия Вижън“ с ръководител Ивета Митева бяха специални посланици на Св. Трифон и Св. Валентин. Те изненадаха новозагорци с красиви подаръчета от името на кмета на Община Нова Загора Галя Захариева. В оригинални ръчно изработени кутийки с надпис „Честит празник на виното и любовта!“  щастливите минувачи откриха своето послание и подсладиха деня си. Истинската сладост в живота идва от любовта, а лозарството и винопроизводството са част от бита на българите.
Зарязването на лозите се предава от поколение на поколение още от времето на траките. Езическият обичай се преплита с християнската митология и Св. Трифон, почитан от Източноправославната църква.
Традицията за размяната и подаряването на валентинки от своя страна отвежда към Св. Валентин, живял през 3 век. Денят първоначално е носел своята римокатолическа символика, но красивата история за любовта на светеца вдъхновява различни личности през епохите и празникът излиза извън строго-религиозните си рамки и придобива светски характер.
Посланиците на двамата светци създадоха много емоции, а милите пожелания предизвикаха усмивките на големи и малки.