Община Нова Загора и Исторически музей организираха „Открит урок по родолюбие“

Продължават събитията на Община Нова Загора, свързани с 14 януари – деня на Освобождението на нашия град.
Петъчният ден беше посветен на поредица от открити уроци по родолюбие в Исторически музей Нова Загора. Ученици и деца от училища и детски заведения в общината избраха да посетят музея, където за всеки клас и група се проведе най-добрият урок по родолюбие. Живият разказ на уредника Георги Камбуров за събитията от паметната епоха на Руско-турската освободителна война ги пренесе в героичното време на нашите предци. На първия урок присъстваха и кметът на Община Нова Загора Галя Захариева и заместник-кметът Ивайло Енев.
Посетителите останаха впечатлени от снимките и експонатите в залата на музея, посветена на Руско-турската война и първите години след Освобождението. Яснота към картината на паметните събития дава и фотоизложба по международен проект на Светлана и Герман Шакарбиевы, Сдружение „Памет 1877 – 1878“, която гостува в Нова Загора, благодарение на  съдействието на РК „Традиция“, клон Нова Загора и ще остане отворена за посетители на музея.
145 години след легендарните събития Нова Загора съхранява паметта за опълченците и Предния отряд, командван от  генерал Гурко, записал в историята първото освобождаване на града ни на 31 юли 1977 г. и за Първи Улановски полк, предвождан от полковник Василий Балк, довел окончателно свободата на 14 януари 1878 г.
145 години не могат да заличат паметта за тези, които са създавали историята, а най-доброто място за урок по история, ден преди годишнината от Освобождението, е Историческият музей, където предците ни гледат от фотографиите, защото там събитията оживяват, защото разказаното там, се записва в сърцата.