Община Нова Загора отбелязва Освобождението на града с откриването на две изложби

С поредица от събития Община Нова Загора отбелязва Освобождението на Нова Загора. Първите две се проведоха на 12 януари предиобед в Градската библиотека. На събитията присъстваха секретарят на Община Нова Загора Ангел Стойчев, секретарят на НЧ „Диньо П. Сивков – 1870“ Елена Арабаджиева, представители на читалища в общината, ученици от СУ „Иван Вазов“ учители от учебни и детски заведения в града, граждани.
Главният библиотекар Велина Минкова откри първата изложба „145 години свобода”, организирана от НЧ „Диньо П. Сивков – 1870“, посветена на годишнината от Освобождението на Нова Загора.
Сред подредените във витрините снимки и документи, даващи яснота относно историческите факти, особен интерес представлява автентична карта на Освобождението от 1900 г.
След като разгледаха експонатите, присъстващите се пренесоха в света на красивите български шевици, представен в залата за събития на библиотеката. Там беше открита изложба на автентични носии от новозагорския край „Български съкровища“. Събитието, организирано от Община Нова Загора и НЧ „Диньо П. Сивков – 1870“, е израз на почитта към нашите предци и най-вече към българския несломим дух. Свободолюбието на българите, копнежът им по красота и съзидателността, са запечатани в майсторски изработваното облекло. Изложените традиционни носии са автентични и са събрани с подкрепата на двама новозагорци – Свилен Динев и Кольо Цанев и читалища от общината: НЧ „Светлина – 1929“, с. Бял кладенец; НЧ „Стойчо Донев Сербезов – 1928“, с. Загорци; НЧ „Пробуда – 1929“, с. Любенец; НЧ „Светлина – 1862“, с. Любенова махала; НЧ „Христо Ботев – 1920“, с. Млекарево; НЧ „Светлина – 1932“, с. Събрано.
Изложбата ще остане отворена за посетители до сряда, 18 януари.
Сред гиздавите носии, сама пременена в сукман и закичена с китка, застана и  малката Галена Косева от Школа по изкуствата „Илия Аврамов“,  клас „Народно пеене“ с ръководител Пламена Господинова. С изпълнението си на песента „Насред село, на мегдана“ тя отправи поздрав и ни върна към времето, когато и в празниците, и в делниците си, и в труда, и във веселието си, българинът е вплитал своя свободолюбив дух.