Поздрав на кмета на Община Нова Загора Галя Захариева по повод Йордановден

Денят, в който Йоан Кръстител кръщава Исус Христос във водите на река Йордан, е един от най-светите християнски празници в началото на годината. След тайнството на кръщаването, хората видели с очите си триединството – дочули гласа на Отец, Духът кацнал като гълъб на рамото на покръстения Божи Син. Затова празникът е известен като Богоявление и се почита във всяко семейство. С явяването на триединството на Бог, Син и Светия Дух, хората започнали по-силно да вярват в християнската идея.
Водите на река Йордан и днес се свързват с Христовото кръщене, затова и по нашите земи вярвали, че най-благословени са носещите името на свещената река. Освен тях имен ден имат и Богдан, Богдана, Богомил, Богомила, Божидар, Божидара и с производни на тези имена.
На Йордановден 949 жители на нашата община имат повод да празнуват.  Най-възрастният от тях е Йорданка Драгиева Димитрова, родена на 19 януари 1927г., а най-малкият – едногодишният Йордан Огнянов Кръстев. Те ще получат моите лични пожелания в домовете си в поздравителен адрес от мое име.
На тях и всички именици искам да поднеса своите искрени пожелания преди всичко за крепко здраве. Нека дните им бъдат изпълнени с благодат и през тях да ги води силната им вяра и чистотата на сърцата им! Неслучайно името, което техните родители са им дали, е свързано с едно от най-светите тайнства на Християнското учение – кръщенето. Кръстените никога не са сами, те носят в себе си Божията частица, а Светият Дух е винаги с тях. Бъдете благословени! Почитайте името си и носете навсякъде със себе си светлината му и я множете!
Честит Йордановден! Честито Богоявление!
Кмет на Община Нова Загора: Галя Захариева