Поздрав на кмета на Община Нова Загора Галя Захариева по повод Васильовден

Първият ден на Новата година идва с първия християнски празник – деня на Свети Василий Велики. Той е почитан заедно със Свети Григорий Богослов и Свети Йоан Златоуст като един от тримата велики светители и учители на православната църква. Негова е идеята за активното милосърдие и добротворство като израз и реализация на Христовия закон за любовта и прошката. От него е организиран и първият благотворителен монашески център в Кесария, в който негови възпитаници дават безвъзмездна помощ на болни и страдащи.
Наричат деня още Сурваки и по стар български обичай по домовете обикалят момчета до 14 години, които сурвакат с дрянова тояжка за здраве, плодородие и берекет.
В днешния първи за 2023 г. ден, когато поставяме началото на една Нова година, искам да поздравя тези, които носят хубавите български имена Васил, Василка и техните производни. В нашата община те са 527.
Скъпи именици,
вие започвате годината със свой личен празник. Бъдете преди всичко здрави, за да са щастливи всичките ви празници и спорни делниците ви! Радвайте се на всеки миг от живота и го градете такъв, какъвто искате да бъде! Бъдете мъдри в изборите си, последователни в делата си и благословени в пътя си!
С признателност към поколението, което е пазител на мъдростта, днес поднасям своите специални поздравления към най-опитния новозагорец именик – 90-годишният Васил Николаев Славов от с. Кортен.
С надежда и вяра в нашето бъдеще – децата, се обръщам към родителите на  тримесечния Васил Иванов Василев - най-малкия  жител на нашата община, който ще отбележи първия си имен ден.
Бъдете здрави и благословени! За мен е чест да изкажа лични пожелания в поздравителен адрес, който ще получите в дома си.
На вас и всички именици желая честит имен ден и весел празник!

Кмет на Община Нова Загора: Галя Захариева