Официална церемония по повод Празника на град Нова Загора - Петковден с участието на Национална гвардейска част

След богата празнична програма, дойде и кулминацията на събитията по повод Петковден. От 11 часа, на 14 октомври, се състоя общоградско честване и официална церемония с участието на Национална гвардейска част. Събитието започна с водосвет за здраве, отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан. Своя поздрав към жителите и гостите на Нова Загора поднесе Гвардейски представителен духов оркестър, а формация от гвардейци изпълни елементи от спектакъла „Искри“. Представени бяха нестандартни строеви хватки и движения с оръжие, след което се състоя ритуалът за издигане на знамената на Република България, на Европейския съюз и на община Нова Загора.
"Празник е! Време, в което да си напомним ценностите, да видим къде сме, какво сме опазили, какво сме загубили, какво искаме да отнесем в дните напред чрез децата си.
Празник е! Време да си кажем, че имаме силата и вярата да вървим напред към град и община, сигурни, спокойни, богати, в които семейството е най-висша ценност, в които хората са щастливи. Това е моята мисия и за нея се боря всеки ден: да работя за град на щастливите хора, които знаят не цената на труда, а как да се трудят в името на децата си. Град на хората, които знаят как да отстояват себе си и да бранят своите корени като възпитават новите поколения да бъдат българи, но най - вече да са достойни хора.
Вярвам, че само общността, в която говорим заедно и най-вече се чуваме, ще ни преведе през това трудно време, в което живеем. Имаме достатъчно здрави устои, за да не позволим изграденото преди нас да изчезне и достатъчно здрави стени, за да продължим да изграждаме бъдещето си. Ние сме сърцето на Тракия! Честит празник!“, каза в приветствието си кметът на община Нова Загора Галя Захариева.
Тържеството завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника „Загорци“, издигнат в памет на падналите за родината воини от Новозагорско във войните за национално обединение 1912-1918 г. Цветя и венци бяха поднесени от Община Нова Загора, Десислава Танева и проф. Костадин Ангелов, избрани за народни представители от ГЕРБ-СДС, Общински съвет Нова Загора, Районен съд - Нова Загора, РУ "Полиция" - Нова Загора,  Исторически музей - Нова Загора, МБАЛ "Св. Петка Българска", образователни и културни институции, много граждани.