Девети Национални прегледи на любителските многогласни хорове и камерни групи за народно пеене

В есенната сутрин на  3 октомври, в с. Кортен за девети път се проведоха Национални прегледи на любителските многогласни хорове и камерни групи за народно пеене. Форумът е организиран от НЧ „Светлина - 2000”, с. Кортен и Община Нова Загора.
Председателят на читалището - Мадлена Камбурова приветства гости и участници с „Добре дошли”, а честта да открие фестивала имаше заместник-кметът на Община Нова Загора – Светла Стоянова. Тя поднесе поздравителен адрес от името на Общинското ръководство, в който се обърна към организаторите и участниците с думите: „Нека не спираме да възпитаваме и показваме любов и уважение към народното творчество! Призовавам Ви заедно да подкрепяме всяка стъпка за съхраняването на българската национална идентичност! Пожелавам на всички здраве, много енергия и една незабравима среща с музикално-песенното народно творчество!“
Във фолклорното надпяване участие взеха 15 състава от различни краища на България, които представиха набор от песни със специфично звучене, характерно за отделните народни области. Изпълненията на талантливите любители на народната музика бяха оценявани от жури в състав: академик Крум Георгиев - председател на Общество за фолклор – българска секция при Международната фолклорна организация и членове - Младен Станев и маестро Дима Йорданова – музикални педагози.
След награждаването на най-добрите, ръководителите и участниците от различни региони на България споделиха радостта си от преживяната емоция и изразиха надеждата си прегледът да се разраства все повече и да не спира да се популяризира, с цел съхраняване и обогатяване на традициите на фолклорното народно творчество.