Новозагорци почетоха Деня на независимостта

На 22 септември, жители и гости на Нова Загора се събраха, за да отбележат 107-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. Тържеството се състоя пред НЧ „Д. П. Сивков - 1870“ и бе организирано от Община Нова Загора, НЧ „Д. П. Сивков - 1870“ и РК „Традиция“. Сред уважилите проявата бяха: Галя Захариева – народен представител в 43 – то Народно събрание; Веска Вълчева – заместник - областен управител на област Сливен; Светла Стоянова – заместник – кмет на община Нова Загора, представители на Общинска администрация, деятели на културни институции и др.
В началото на празничното събитие, в знак на преклонението и признателността на новозагорци, бяха поднесени цветя пред паметната плоча на председателя на околийския таен комитет за Съединението на България - Диньо Сивков. Г-жа Стоянова прочете слово от името на кмета на община Нова Загора – Николай Грозев, който поздрави всички новозагорци с думите: „Желая на всички ви повече оптимизъм, отговорност и вяра. Пазете българщината в себе си и нека пребъдем! Да пренесем през времето възторга на нашите деди и да повторим техния възглас: „Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!“ Честит празник, българи!“
Честването на паметната дата продължи с богата музикална програма, с участието на детски клуб „Млад родолюбец“, танцов състав при НУ „Любен Каравелов“, фолклорна формация „Аеда“ и танцова школа „All Steps“. Възстановка на историческите събития от 22 септември 1908г., бе представена пред новозагорската общественост от РК „Традиция“. Кулминационен завършек на тържеството бе пускането ,от най–малките участници, на балони, които бяха обагрени в цветовете на националния ни флаг.