Футболни турнири в малките населени места на Община Нова Загора

В продължение на много години Община Нова Загора поддържа жива една  традиция, която предоставя възможност за спортна изява на младите хора в малките населени места – провеждането на „Футболни турнири в малките населени места на община Нова Загора”.
Стартът им се дава в началото на пролетта. Всяко село, представлявано от отбор, организира на своя територия футболен турнир. Той превръща съботния ден в малък празник за селото. В продължение на цял ден момчетата се съревновават за първото място, като играят по правилата за провеждане на срещи по минифутбол, а продължителността на един двубой е от две полувремена по десет минути.
От 2013 г. турнирите се провеждат по установен регламент, който спомага за по-лесното и организирано протичане на мероприятията - Регламент 2018. Турнирите могат да се провеждат в рамките на два полусезона – пролетен и есенен. В регламента е залегнал и т. нар. „голям финал”, който слага край на летните емоции – а именно турнира за „Купата на кмета на Община Нова Загора”.
В надпреварата на футболните турнири участват отбори от различни села на общината. Те се самоорганизират, като техен ръководител е кметът или кметският наместник на съответното село. Всеки ръководител на отбор съставя списък-картотека, в която са включени не по-малко от 8 и не повече от 15 състезатели, постоянно състезаващи се за даденото населено място. Състезателите за даден отбор могат да бъдат всички жители, постоянно живеещи или в родова връзка с даденото населено място, за което се състезават. Няма възрастови ограничения. Футболистите, редовно записани в списъка-картотека на съответния тим, нямат право да представляват друг отбор и да се състезават за него. Основно изискване към футболистите е те да не бъдат професионални състезатели (картотекирани състезатели за отбори от А, Б и В футболни групи).
В зависимост от броя на явилите се отбори на всеки един турнир и въз основа на изтеглен жребий тимовете биват разделяни на групи. Срещите в групите се извършват на принципа „всеки срещу всеки”. Най-добре представилите се футболни отбори от групите продължават своето участие в полуфиналните срещи. Отпадналите от полуфиналите се съревновават за III-то място в крайното класиране. Победителите – играят на финала на надпреварата. След приключване на всеки турнир в дадено село се извършва класиране на отборите, като най-добре представилите се получават купи, футболни топки и грамоти, осигурени от Община Нова Загора.
 От 2013 г. в регламента на турнирите е заложено т. нар. „точкуване на отборите”. Въз основа на своето представяне от всеки турнир, футболните отбори получават точки. Техният сбор определя най-добре представилите се през годината тимове, които получават правото на участие в „големия финал” или „Купата на кмета на Община Нова Загора”.

Програма 2018 г.

Галерия