Проведе се XII Национален поетичен конкурс "Нова Загора 2016"

В началото на месец октомври стартираха културните прояви в общината, посветени на Празника на Нова Загора, 14 октомври – Петковден. На 3 октомври от 17.30 ч. в Художествена галерия „Руси Карабиберов” се състоя награждаването на победителите в Дванадесетия национален поетичен конкурс, в който взеха участие 95 поети от над 40 населени места. На събитието, по случай Международния ден на поезията - 1 октомври, присъстваха народният представител в 43-то Народно събрание Галя Захариева, председателят на ОбС Нова Загора - Георги Николов, заместник-кметът на Общината Ивайло Енев, гости и приятели на Нова Загора, водени от любовта към онова примамливо, съкровено, затрогващо изкуство, което докосва  сърцата ни с невидимата си мелодия от думи и музика, съчетани в една дълбока вътрешна песен, карайки ни да преоткрием себе си, да намерим верния път в живота, приобщавайки ни с лекота към идеята, красотата, истината.
На тържествената церемония по награждаването на лауреатите беше и председателят на журито, носителят на литературните награди „Атанас Далчев”, „Дамян Дамянов”, „Милош Зяпков” и „Добри Чинтулов”, поетът Деньо Денев. Негови помощници  в нелекия избор тази година бяха Елена Арабаджиева, секретар на НЧ „Диньо П. Сивков -1870” и Веска Павлова – литературовед.
Г-н Денев сподели своите впечатления от творбите на участниците в конкурса, като изтъкна, че е имало много стойностни и хубави произведения, заслужаващи да бъдат отличени. Той изказа благодарност на всички участници и им пожела вдъхновение и успех.
Носителят на първа награда тази година е Елена Паскалева Дечкова от гр. Стара Загора. Второто място зае Мариела Иванова Русева от гр. Варна, а трето – Павлина Великова Стаменова от Разград. Всеки от наградените автори имаше възможността да прочете свое произведение и да сподели своите чувства и мисли. За втора поредна година Наградата на кмета на Община Нова Загора се присъди на новозагорската поетеса Златина Великова. Престижното отличие връчи заместник-кметът Ивайло Енев. Той изказа благодарност към организаторите и участниците в поетичния конкурс и заяви готовността на общинското ръководство той да продължи и в бъдеще. По инициатива на народния представител Галя Захариева, тази година беше връчена и една специална поощрителна награда на участник  в конкурса от общината, която получи Иван Минчев Минчев. Г-жа Захариева приветства всички автори и приятели на поезията, като изтъкна възпитаващата роля на техните произведения на изкуството, пожелавайки им нови хоризонти и висоти.
Изкуството е най-възвишената радост, която човек дарява на себе си и околните. В това се убедиха всички присъстващи, които заедно се насладиха на приятната вечер в галерията. Защото освен от красивите думи на поетите –участници, гостите и приятелите на поезията останаха очаровани и от изящните гласове на възпитаниците на ОШИ „Илия Аврамов” и  наситените с много чувства и емоции, творби на новозагорските художници от експозицията „Есенен салон 2016”.