Село Асеновец отбеляза своя празник

В навечерието на Деня на българската просвета, наука и култура - 24 май, когато празнува България, цялата академична общност и радетелите за българска духовност, своя празник отбеляза и новозагорското село с. Асеновец.
На 23 май, в 19.00 часа площадът в центъра на селото се изпълни с хора, в очакване на празничното тържество. Гости на празника бяха заместник-кметовете на община Нова Загора Маргарит Тодоров и Ивайло Енев, секретарят на Общината Веселина Трънова, началникът на отдел „Образование, младежки дейност, спорт, здравеопазване и социална политика“ Соня Петрова и началникът на отдел „Култура, медийна политика и интеграция на малцинствата“ Станимира Кънчева. Кметът на селото Димитрина Стефанова се обърна към всички присъстващи: „Скъпи жители на с. Асеновец, няма по-светъл и по-радостен ден за нас от 24 май, деня на славянската писменост, на българската просвета и култура, празник на нашето родно село. Неоспорим е успехът Ви в стремежа да съхранявате народните традиции, а именно в тях се корени силата на българския дух. Гордейте се с корените, които сте наследили и предавайте знанията си на нашите деца. Продължавайте все така със своята всеотдайност да обновявате нашия роден край и да милеете за неговото бъдеще! Честит празник, много радост, щастие и здраве във всеки дом, късмет и добри бъднини на село Асеновец!“. На г-жа Стефанова беше връчен специален поздравителен адрес от името на кмета на община Нова Загора Николай Грозев.
Прозвучаха стихове и песни за родния край, за любовта към родното, за надежда, обич и мечти. Певческият състав при клуб на пенсионерите с. Асеновец изпълни химна на славянската писменост, българската просвета и култура, а танцьорите от КСТ „Яница - Т. А." Денислав и Ивелина и ДЮФА „Загорчета“ спечелиха овациите на присъстващите с пламенните си и грациозни изпълнения. В програмата участваха още: Кирил Колев, Марко Стаменов, Мирена Йорданова и Валерия Петрова от ОШИ „Илия Аврамов“. Достоен завършек на тържеството беше и сияйната заря, която освети небето над празнуващите.