Нова Загора отбеляза Деня на българската просвета, култура и славянската писменост

Отново е 24 май - най-светлият празник в българския календар – денят на тържеството ни като народ! Денят на нашата духовност, на онова, което ни е запазило като българи от Паисиевата история, през българската екзархия, през будителите на възраждането, през творците на родната класика, до световноизвестните ни учени и творци, до букета за онзи учител, който е направил човек всеки един от нас. На този ден, утрото събужда деня с химна на двамата солунски братя, а ние притихнали в умиление, запяваме святата песен за буквите, за книжовността: „Върви народе възродени“.
За да отдадат почит към великото дело на светите братя Кирил и Методий, новозагорци за пореден път се включиха в организираното от Община Нова Загора празнично шествие. Площад „Свобода“ и централната пешеходна зона се изпълниха с усмихнати и пременени хора. Под звуците на „Въври народе възродени“, със знамена в ръцете, скандирайки името на двамата солунски братя, последователно преминаха всички участници в тържественото шествие - училища и детски градини от общината, Танцова школа „All Steps” с художествени ръководители Павлина и Стоян Петрови, Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Загорчета” с ръководител Енчо Енчев и мажоретният състав „Дора Дякова“ при СОУ „Христо Ботев”. Пред трибуната с официалните лица: кмета Николай Грозев и неговия екип, председателя на Общински съвет Нова Загора Георги Николов и заместник-областния управител на област Сливен Веска Вълчева, застанаха в очакване на тържествената част. В нейното начало заместник-кметът Ивайло Енев прочете от името на кмета на общината Николай Грозев обръщение по повод празника: „На тази дата изказваме дълбока признателност към делото на братята Кирил и Методий. Дело, променило духовната история на България, на славянството, на Европа и света. 24 май е денят, който всеки един от нас почита, защото истинското израстване на личността започва от първата научена буква, от първата написана дума, от първата прочетена книга“. Г-н Грозев пожела на учителите здраве и творческо вдъхновение, за да съхранят завинаги устрема към необятните простори на знанието. На дейците на културата – да бъдат жизнени, за да поддържат непрекъснат стремежа към развитие на културните ценности, а на абитуриентите увереност и успешна реализация в избраната област. 
Празникът продължи с церемония по връчване на медал „Диньо П. Сивков” на изявени организации в сферата на културата и просветата. Целодневна детска градина „Слънчице“ беше удостоена с престижното отличие, което връчи председателят на ОбС Нова Загора Георги Николов. По традиция, и тази година градоначалникът Николай Грозев награди с Почетен плакет със знака на Община Нова Загора пълните отличници на випуск 2016 г. Всички отличени абитуриенти получиха и шалче с логото на общината, мобилен телефон и парична награда. Програмата продължи с красивите изпълнения на танцьорите от „All steps” и ДЮФА „Загорчета“, които подканиха всички присъстващи да се хванат на едно хубаво българско хоро.