ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", с. Коньово сред първите 15 училища, в които ще бъдат изградени нови STEM центрове по Плана за възстановяване и устойчивост

ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", с. Коньово е сред първите 15 училища, в които ще бъдат изградени нови STEM центрове по Плана за възстановяване и устойчивост. На официална церемония в 90 СУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“, организирана от Изпълнителна агенция „Програма за образование“ и Министерството на образованието и науката,  бяха връчени договорите на училищата. В церемонията участваха министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, заместник - министър Наталия Митева, г-н Нено Ненов от Представителството на Европейската комисия в България, проф. Георги Вайсилов - изпълнителен директор на ИА „Програма за образование“, която отговаря за изпълнението на инвестицията, и проф. Найден Шиваров – директор на Националния STEM център.
„В над 2 200 училища в страната ще бъдат изградени нови училищни STEM центрове – интегрирана съвкупност от специално създадени и оборудвани учебни пространства с фокус върху изучаването и прилагането на иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии, инженерното мислене и математиката“ каза министър Цоков в обръщение към участниците в церемонията. „Това е промяна не само на образователната среда, а и на дизайна на обучение, на начина на преподаване на знание”, посочи проф. Цоков.
В своето обръщение към участниците в церемонията г-н Нено Ненов от Представителството на Европейската комисия в България подчерта, че най-успешните държави имат млади хора подготвени в STEM среда. „Днешната инвестиция ще положи здрава основа в технологичното развитие на България“, допълни още той.
„Училището трябва да бъде интересно за децата. Училището трябва бъде място, където децата искат да бъдат. Училищната STEM среда предлага такива условия“, каза министър-председателят акад. Николай Денков. Академик Денков подчерта, че възможността да се изгражда интегрирана учебна среда в българските училища е в резултат на последователните усилия на много правителства и изрази увереност, че усилията за развитие и подобряване на образователната среда ще продължат.
Договорите бяха връчени на директорите или представители на училищата от министъра на образованието и науката проф. Цоков, който е и ръководител на Структурата за наблюдение и докладване по Националния план за възстановяване и устойчивост за инвестициите в образование и наука. На церемонията присъстваха и кметът на район Люлин Георги Тодоров, представители на Регионалното управление на образованието – София-град, учители и ученици. В края на събитието официалните лица и гостите разгледаха Център “СТЕМ” в света на науките, изграден със средства от Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“.