Изложба на стрели (бутурници) в с. Млекарево

Характерен за България е празникът Сирни Заговезни, който според православния календар се свързва с всеобщото опрощение, възстановяването на човешката взаимност и уважение. От стари времена прошката е сред великите символи на човешкия морал и благородство, защото само човекът с дълбок вътрешен мир може искрено да прости и да поиска прошка. Затова в Неделя Сиропустна прошка си вземат млади от стари, деца от родителите, младоженци от кумове. Празникът се нарича още Поклади и се отбелязва по различен начин в краищата на страната.
За Новозагорския край е обичайно да се празнува с т. нар. „хвърляне на стрели” за здраве и паленето на огньове, чийто смисъл е да се призове плодородието. По този повод беше и организираната от НЧ ”Христо Ботев - 1920” и кметство Млекарево изложба на бутурници, в която взеха участие майстори на стрели от селата Млекарево, Питово, Еленово, Пет могили и гр. Нова Загора.
Официалното откриване на експозицията се състоя на 12 март от 11 ч., като гост на културната проява беше началникът на отдел ”Култура, медийна политика и интеграция на малцинствата” Станимира Кънчева. Освен майсторските творби на участниците, присъстващите с интерес разгледаха обособения битов кът с наредената трапеза за Сирни заговезни.
Дървените стрели бяха оценени от г-жа Кънчева и кмета на селото Диян Тодоров. "В работата си се ръководим от следните критерии: материал - мекиш, леска, качество на изработка, автентичност и съвременен мотив. Важно е бутурниците да бъдат и добре балансирани, за да могат да летят нависоко" - обясниха от журито. Имената на наградените бяха обявени от секретаря на читалището Радка Стефанова. На първо място беше класиран Митко Пенев Петров от с. Млекарево, на второ Васил Петев Василев от с. Питово, а на трето - Иван Русев Иванов от Нова Загора. Отличeните участници получиха парични награди, осигурени от спонсори на изложбата.