Официално откриване на XVIII Национални празници на любителския театър в с. Кортен, общ. Нова Загора

В последния ден на май 2023 г. от 16:30 ч. в с. Кортен театралният състав към НЧ „Светлина – 1872“ отново зарадва своите почитатели с пиесата „Свекърва“ по Антон Страшимиров. Поводът беше свързан с едно от емблематичните събития за селото – началото на Националните празници на любителския театър. Те се организират от НЧ „Светлина – 1872“ и Кметство с. Кортен с подкрепата на Община Нова Загора за осемнадесети път и тяхното официално откриване беше непосредствено след театралната постановка. Специален гост беше кметът на Община Нова Загора Галя Захариева.
Тя приветства организаторите за това, че успяват да поддържат жив духа на театъра и да благоприятстват развитието и изявите на самородните таланти на любителските театрални колективи и пожела на организаторите, участниците и гостите да изживеят своите истински празници в дните от 31 май до 4 юни в с. Кортен.
Домакинът - кметът на с. Кортен Игнат Игнатов, също отправи пожелания за успех на Фестивала.
След като официално бе даден старт на театралния маратон, публиката аплодира първите гостуващи участници – театралите от НЧ „Иван Вазов – 1893“, с. Първомайци, общ. Горна Оряховица, с пиеса отново на Антон Страшимиров - „Вампир“.