Шести фолклорен събор „Еленово”

„Със слънце в сърцето и усмивка на лицето” еленовци посрещнаха стотици гости на шестия фолклорен събор „Еленово”, организиран от НЧ „Светлина - 1908” с. Еленово, с подкрепата на Община Нова Загора и Кметство с. Еленово. Неговото поредно издание бе поставено в ранното утро на 27 май в местността „Кара дере”, в подножието на Свети Илийските възвишения. Официалното откриване на традиционното събитие бе уважено от кмета на община Нова Загора Галя Захариева, заместник - кмета Нина Генчева, секретаря Ангел Стойчев, кмета на село Еленово – Радостина Маринова и редица общински съветници.
„Съборът е част от самобитния облик на с. Еленово и аз искам да ви поздравя за това, че поддържате живи традициите и благоприятствате фолклорните изяви. Приемете моите искрени благопожелания и по повод 115-тата годишина от основаването на читалището. Благодаря за креативността, ентусиазма, просветителската дейност и неуморността на всички, които са част от неговата история и от настоящето му!”, се обърна г-жа Захариева към организаторите от НЧ „Светлина-1908”. Тя отправи своите сърдечни поздрави и към всички участници в събора, чиито песни, танци и музикални изпълнения бяха най-красивият подарък за жителите и гостите на Еленово днес.
На сцената първа излезе Певческата група за обработен фолклор от село Еленово с ръководител Цанка Радева и корепетитор Цветан Цонев, а в продължение на цял ден зрителите имаха възможността да се насладят на песенното богатство, звуците на народните инструменти и жизнерадостните народни  танци на над 60 участници от различни краища на страната: гр. Нова Загора, гр. Сливен, гр. Ямбол, с. Гергевец, с. Селиминово, с. Гавраилово, с. Самуилово, гр. Стражица, с. Чинтулово, с. Кортен, с. Николаево, с. Млекарево, с. Езеро, с. Сокол, с. Бояджик, с. Сотиря, гр. Сунгурларе, с. Межда, с. Злати войвода, с. Крушаре, с. Бял кладенец, с. Каменец и др.
Тази година организаторите предложиха на участници и гости и атрактивни игри със състезателен характер. Желаещите се надпреварваха в дърпане на въже, рязане с трион, скачане с чували, носене на кобилица с менци вода и др.