Слово на кмета на Община Нова Загора Галя Захариева по повод 24 май

Уважаеми съграждани,
Уважаеми творци,
Скъпи учители,
Скъпи създатели и пазители на духа, културата, науката и знанието,
Днес, на 24 май, празнуваме Словото. Нашето начало по пътя на знанието, на духовността и културата на духа ни! Днес славим великото дело на Светите братя Кирил и Методий и се покланяме пред труда на учителите и творците, които пазят, носят и даряват светлината на грамотността и прогреса.
Никой по-добре от българския народ не знае, че образованието и културата са нашите основи, върху които съществуваме като нация и държава.  Водовъртежът на вековете ни е поднасял различни изпитания, но ние винаги сме отстоявали и сме продължавали напред. Това е най-важният урок на времето, който е изтъкан в гените ни и ни позволява да продължаваме напред.  Да, аз вярвам и отстоявам разбирането, че сме  общност на духа, на надеждата, на просветлението, на преклонението и на бъдещето ни като народ.
Да, ежедневието ни често ни залива с фалшиви думи и още по-фалшиви образи. Често забравяме, че духовното у нас е важното, че то остава след нас, защото сме заровили себе си в интернет и живеем в него като забравяме за истинското си аз. Медиите са пълни с празнословия, които влизат в домовете kи и се опитват да подменят идентичността ни.  Живеем, заобиколени от омразни думи, от противоречия и се замятаме често с плаща на материалното, все едно то ще остане. А знаем, че след нас остават само делата ни и стореното с добро и любов. И точно хората на духа и науката, нашите учители и творци са тези, които всеки ден със своя труд ни напомнят, и то чрез нашите деца, че бъдещето принадлежи на Словото на духа, което изгражда, създава, променя в името на нас самите, днес и сега.
И в това „Върви, народе, възродени“ е заключена цялата ни същност на народ, който не се прекланя, който пази завета на своите деди и отстоява на бурите на времето и на фалшивите речи и авторитетите-еднодневки.
За това на този ден моят поклон и моята благодарност са за вас, уважаеми учители, просветители, научни дейци и културни деятели.  Ние, в Нова Загора, сме от общините и общностите, които отстояваме правото на всяко дете на съвременно образование, в модерни училища и детски градини, с педагози, всеки от който е учител с главно „У“ .  Нашите културни домове са пълни с творчески екипи и с публика. Всичко това е благодарение на нашата воля като единна общност.
Днес празнуваме! А празник става само, когато сме заедно и споделяме.  Защото  така се учим да бъдем българи и предаваме този урок на децата си.
Честит празник!