Пчеларите отбелязаха своя професионален празник

На 12 февруари 2016 г. в Пенсионерски клуб № 1 се проведе тържество на пчеларите от новозагорската община. Празникът бе по повод  10 февруари – датата на която  почитаме свети Харалампий, покровител на пчелите и пчеларите и отбелязваме деня на пчеларя. Гости на събитието бяха: секретарят на Община Нова Загора – Веселина Трънова, началник отдел „Култура, медийна политика и интеграция на малцинствата“ – Станимира Кънчева, професор д-р Иванка Желязкова - завеждащ катедра "Пчеларство" в „Тракийски университет” - гр. Стара Загора, членове на дружество „Пчелица – НЗ - 1901” и пчелари от цяла новозагорска община.
Председателят на дружеството Иван Динев поздрави всички пчелари, които се грижат за незаменимия биологичен вид, поддържащ биологичното разнообразие и екологичното равновесие. Той разказа за Св. Харалампий, който  се почита като господар на всички болести и най-вече на чумата.
Г-жа Веселина Трънова  връчи почетен плакет на Желязко Иванов Желязков, отличен за  „Почетен пчелар”  за 2015г.,  и на Иван Куртев Кънчев – избран за „Пчелар на годината 2015” . И двамата наградени са от новозагорското село Пет могили и са известни с добивания качествен мед и безрезервната си отдаденост към пчеларството. Г-жа Трънова  благодари на всички пчелари за усърдната работа през изминалата 2015г. и им пожела здраве, късмет, берекет, богата реколта през настоящата година и пълни кошери с мед.
След връчването на почетните награди, събитието продължи с презентация на професор д-р Иванка Желева относно зазимяване и пролетно подхранване на пчелните семейства.