Рецитал – спектакъл по романа "Време разделно" на Антон Дончев поставиха ученици от клуб "Красноречие" при СУ "Христо Ботев"

С въздействащ рецитал-спектакъл по романа "Време разделно" на Антон Дончев ученици от клуб "Красноречие" при СУ "Христо Ботев", гр. Нова Загора с ръководител Румяна Петрова, отбелязаха Националния празник – 3 март. В навечерието на паметната дата за всички българи, театър „Минко Балкански” се оказа тесен, за да побере желаещите да се насладят на таланта на новозагорските деца и да се върнат към кървавите и героични събития на 19 век. Публиката се пренесе в онова време разделно, когато силата и вярата на един народ са подложени на неистови изпитания. Пред погледа й се нижеха върволици от бели робини, които предпочитат смъртта пред безчестието, изправяше ръст непоколебим баща, който сина си на смърт обрича, за да не предаде рода си, звучаха паметните слова на Балканджи Йово, който глава си дава, но Яна не дава на турска вяра. Трогнати до сълзи новозагорци съпреживяха болката на онази мрачна историческа епоха, но сърцата им се изпълниха с гордост и вяра. България ще я има, щом има такива сърцати деца, със силен и чист заряд! Те са нейното бъдеще!
Тържественият рецитал-спектакъл бе реализиран със съдействието на Фолклорна формация "Димитров" с ръководител Теодор Димитров, Фолклорна формация "Аеда"  с ръководител Велина Стайкова  и Регионален клон "Традиция" – Нова Загора. Той бе уважен от кмета на община Нова Загора Галя Захариева.
Клуб „Красноречие” е  сформиран през учебната 2022/2023 и в него участват 28 ученици от 7 „а”, 7 „б” и 7 „в” класове на СУ „Христо Ботев”. Те  разкриват за себе си  многообразието на словото и придобиват трайни умения в управлението и овладяването на аудиторията чрез обучение по правоговор, пластика и сценично поведение.