Кметът на Община Нова Загора Галя Захариева гостува в с. Кортен по повод Трифон Зарезан

Кметът на Община Нова Загора Галя Захариева, заместник-кметовете Нина Генчева и Ивайло Енев и секретарят на Общината Ангел Стойчев бяха специални гости в с. Кортен на 14 февруари по повод Деня на лозаря и виното. Те бяха посрещнати от кмета на селото Игнат Игнатов, който ги отведе в лозовия масив на един от най-активните земеделци. За първа година след тригодишно прекъсване, кортенци почитат Трифон Зарезан в близост до лозите, за да поставят началото на една плодородна година с традиционно зарязване. Инициативата се организира от Кметство с. Кортен и НЧ „ Светлина - 1872“ и включва възпроизвеждане на обреда и награждаване на участниците в обявения конкурс за най-хубаво вино.
Г-жа Захариева заряза лозите под напътствията на стопанина на лозовия масив и кмета на с. Кортен Игнат Игнатов. За да роди здраво и сладко грозде, лозата беше полята с вино, по стар обичай. А кортенци пазят старите традиции. Освен вино, лозите обичат и  песни. За това се бяха погрижили облечените в пъстри носии певици от НЧ „Светлина – 1972“. Г-жа Захариева изказа радостта си, че обичаят е подновен. Тя поздрави организаторите за веселия празник и им пожела богата реколта.
Гостите от Община Нова Загора бяха очаквани с нетърпение и в Пенсионерски клуб „Кортенска перла“.  Лозата пред клуба беше зарязана от кмета на Общината Галя Захариева, а след нея за да е плодовита, в обичая се включиха и другите гости и домакините.  Г-жа Захариева изказа сърдечните си пожелания домакините на клуба да са все така жизнени и да споделят празниците си и да ги изпъстрят с усмивките си.