Община Нова Загора се включи в Националната кампания „Научи симптомите на инсулт! Всяка минута е ценна!“

Световният ден за борба с инсулта ще бъде отбелязан на 29 октомври под егидата на Световната организация за инсулт WSO. На територията на нашата община, кампанията преминава под патронажа на кмета Галя Захариева. Тази година кампанията се подкрепя от Министерството на здравеопазването, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Националното сдружение на общините в България и много представители на българския бизнес.
Във фокуса на общественото внимание, нашата община и Асоциацията за инсулт и афазия, чрез кампанията поставят симптомите на инсулта. Освен те да бъдат разпознати е необходимо предприемането на бързи и решителни действия, за да бъде спасен или предпазен от инвалидизация още един от нас.
Акцент в кампанията на национално равнище е осветяването на обществени сгради в лилав цвят – цветът на борбата с инсулта. В инициативата се включиха много общини. На 29.10.2022 г. ще бъдат осветени общински сгради, паметници на културата и исторически обекти в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Силистра, Добрич и Враца. Община Велико Търново ще освети в лилаво крепостта „Царевец“,община Ловеч ще освети в трибагреника средновековната крепост „Хисар“.
Иновация на кампанията е създаването на интерактивна карта на всички местоположения в страната, на които могат да бъдат намерени листовки, плакати, транспаранти, билбордове или други информационни материали. На територията на нашата община можете да откриете материали на кампанията на следните места:

Община Нова Загора, ул. „24-ти май“ №1;
МБАЛ „Света Петка Българска” ЕООД – гр. Нова Загора, ул.“Петко Енев“ №1;
Спортна Зала „Младост“ гр. Нова Загора, пл. „Свобода“ № 7;
Дирекция „Социално подпомагане“ гр. Нова Загора, ул. „Петко Енев“ № 100;
Домашен социален патронаж гр. Нова Загора, ул.“Петко Енев“ № 1;
Пенсионерски клуб № 1 – гр. Нова Загора, ул.“Петко Енев“ № 56;
Пенсионерски клуб „Загоре“ – гр. Нова Загора, жк. „Загоре“;
МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР 1 - НОВА ЗАГОРА ЕООД - гр. Нова Загора, ул.“ Петър Бакалов“ № 1.
НЧ „Диньо П. Сивков-1870“ – гр. Нова Загора, пл. „Свобода“ № 4;
Дирекция „Бюро по труда“ гр. Нова Загора – ул. „14-ти януари“ №52;
ТП на НОИ - гр. Сливен, филиал гр. Нова Загора ул. "Васил Левски" № 31, ет. 2, офис 5;
Пощенска станция гр. Нова Загора-  ул.“Петко Енев“ № 48;
Старата сграда на Община Нова Загора- ул. Петко Енев №50;
Общински пазар - Нова Загора, пл. Търговски №8;
Дрогерия ЗАГОРЕ – жк. „Загоре“
Кметство с. Кортен, общ. Нова Загора, ул. "Петко Енев" № 35;
Кметство с. Баня, общ. Нова Загора;
ЕТ „При братята“- Николинка Иванова, с. Млекарево, общ. Нова Загора;
Кметство с. Любенова махала, общ. Нов Загора;
Кметство с. Съдиево, община Нова Загора;

Със съдействието на кмета Галя Захариева, във фоайето на общината, на адрес гр. Нова Загора ул. „24 май“ 1, целогодишно ще можете да откриете специален щендер с листовки на Асоциацията за инсулт и афазия.
Кампанията се провежда в условията на активна работа по съставянето на Национален план за борба с инсулта. В края на миналата година, България се присъедини към Европейския план, като припозна една от основните му цели (заложена и в устава на  Асоциацията за инсулт и афазия), а именно намаляването на броя на инсултите с 10 на сто до 2030 година. Това може да се постигне с правилна превенция.
През месец октомври тази година, Асоциацията за инсулт и афазия стартира Национална кампания за разпространяване на адекватна информация сред населението, свързана с превенцията на инсулта. Нашата община се присъедини към повече от 70 общини в България, които подкрепят борбата с инсулта.
От Асоциацията за инсулт и афацизия се обръщат с апел към всички българи да отделят няколко минути, да се запознаят със симптомите на инсулта и поведението при тяхното установяване. Те приканват българите за да изтеглят и да се запознаят с приложението STROKE RISKOMETER, с чиято помощ могат сами да определят своя риск, да се предотврати инсулт и да се спаси човешки живот.

Проучвания и статистика:

  • Съгласно данните на Министерството на здравеопазването, в България се регистрират годишно ≈ 35 000 случая с мозъчен инсулт. От тях повече от 7000, завършват с летален изход. Преживелите мозъчният инсулт, с различна степен на инвалидност годишно са повече от 28000. При 10 % от оцелелите инвалидността е тежко проявена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото.
  • От преживелите мозъчни инсулти 25-50% са с говорно-речеви нарушения (афазия), като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушения остават трайни.
  • Инсултите са втората по честота причина за развитие на деменция, най-честата причина за епилепсия в напреднала възраст и много честа причина за депресия.
  • Детските инсулти във възрастта от 30 дни до 18 г.  са с честота от 2 до 13 случая на 100 000 деца
  • Прогноза за България за периода 2015-2035:

Брой инсулти: +14%
Брой хора, живеещи с последиците от инсулт: +3%
Брой смъртни случаи: +25%

  • Бъдещите разходи за лечение на инсулт в Европа могат да се увеличат до 86 милиарда евро през 2040 г., ако страните не успеят да инвестират в превенция, лечение и рехабилитация на инсулт. Проучването е поръчано от Алианса за борба с инсулта в Европа (SAFE) и е извършено от екип по здравна икономика в Оксфордския университет, Англия, преди COVID-19.