Ателие на открито, възстановка на РК "Традиция" и концерт на Ансамбъл "Загоре" в поредния ден от празничната програма на Нова Загора

11 октомври бе поредния ден с богата празнична програма, организирана от община Нова Загора по повод Петковден. Ден, превърнал се в своеобразен поглед в миналото. Ателието на открито, което се провежда в рамките на изложението „Живата традиция”, бе с нови домакини. От 17 часа Мария Налбантова и Иво Георгиев показаха своите умения в изработката на художествени плетива и накити на събралите се малки и големи. Малко след това, членовете на РК „Традиция” – Нова Загора, съвместно със своите приятели от Стара Загора, Сливен   и Ямбол и Детски клуб „Млад родолюбец” при НУ „Любен Каравелов” пресъздадоха спасяването на бежанската колона през 1913г. от четите на Руси Славов и Димитър Маджаров. Историческата възстановка събра стотици жители и гости на Нова Загора пред Историческия музей, върна ни към отминали тежки периоди и ни накара да се гордеем с новозагореца  Руси Славов  - български офицер и революционер, войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.
Красив завършек на един много български празничен ден бе концертът на „Ансамбъл „Загоре” - Стара Загора,  който представи пред новозагорската публика пъстър фолклорен букет от песни и танци. Близо час танцьори, певци и инструменталисти разпръскваха магията на българския фоклор пред въодушевената публика, сред която бяха кметът на Община Нова Загора Галя Захариева и нейния екип и общински съветници от Общински съвет - Нова Загора.