Поезия и литература в Деня на изкуството

По традиция, в Международния ден на поезията и музиката, се провежда награждаването на лауреатите на Национален поетичен конкурс Нова Загора. В единадесетото издание на конкурса участие взеха 108 автора от над 40 населени места в страната. За пореден път стихове долетяха и от чужбина - този път от далечна Испания. Компетентното жури с председател Камелия Кондова – поетеса и членове: Веска Павлова – литературовед и Елена Арабаджиева – секретар на НЧ „Д. П. Сивков - 1870”, присъди следните отличия:
Първо място:
Цвета Иванова, гр. Сливен

Второ място:
Кръстьо Раленков, гр. София

Трето място:
Неор Начев, гр. София

Заместник-кметът Светла Стоянова имаше удоволствието да връчи специалната награда на кмета на община Нова Загора. Носител на престижното отличие тази година е новозагорската поетеса Златина Великова. Г-жа Стоянова използва предоставената й възможност, за да декларира още веднъж готовността на цялото Общинско ръководство да продължи да работи за развитието на конкурса. Тя поздрави всички отличени и благодари на участниците и журито, като им пожела много здраве и успехи.
Приятната атмосфера на Художествена галерия „Руси Карабиберов”, красивите платна от Есенния салон на новозагорските художници, чувствените изпълнения на възпитаниците на Школа по изкуствата „Илия Аврамов” и многото поезия донесоха наслада на всички присътващи.
В деня на изкуството, любителите на литературата и поезията имаха възможност да посетят и откритата, в Общинска библиотека при НЧ „Д. П. Сивков-1870”, изложба „Литературна Нова Загора”. За пръв път  на едно място бяха представени творците, родени и свързани с Нова Загора. Присъстват творби на Никола Койчев, Щилиян Русев, Веселин Игнатов, Стоян Калпушков, Димитър Генчев, Евгений Генов, проф. Минко Балкански, Златина Великова, Стефка Данева, Костадин Кралев, Кирил Русев, Яница Маринова и много други.  На изложбата може да бъде разгледана и ръкописна книга за Христо Ботев, посветена на патрона на най-старата гимназия в града.