ФК „Загорец“ – първи в Югоизточна – В група

Почитателите на цар „Футбол“ в Нова Загора имат повод за заслужена гордост - ФК „Загорец” е първи в Югоизточна – В /АФЛ/. Основан през далечната 1921 г. като ФК „Тича“, след четвъртфинал за националната купа през 1948 година и три участия във втория ешалон на футбола у нас, през последните 2 години клубът бележи своите нови върхове и златни страници. С 34 поредни домакински мача без загуба, към момента той е едноличен лидер в Югоизточна трета лига с 60 точки. Благодарение на последователната политика за развитие на спорта на кмета Николай Грозев и постоянната подкрепа за футбола в община Нова Загора, тимът е вече фактор в третия ешалон. За постигането на тези резултати заслугата е на добрата работа на президента Даниел Кирчев и треньора Мирослав Миндев, и на себераздаването на футболистите.
На този етап от първенството „Загорец“ заема първото място във временното класиране. Това постижение се дължи изключително на добрата игра, която момчетата показаха във всички мачове до момента, но и на добре балансирания и селектиран отбор. През изминалите 25 кръга от първенството ФК „Загорец“ е вкарал 45 гола, а е допуснал само 11. Той е единственият тим, който е загубил само един мач, шест е завършил наравно и в осемнадесет мача се е поздравил с победа.
Тази приказка се случва благодарение на добрите изяви на опитния страж с най-малко допуснати голове (11) - Евгени Караманов. Със своите отлични намеси на вратата, той е със съществен принос за победите в редица от мачовете. Здравата игра в защита носи сигурност и спокойствие на отбора. Там се отличават имената на Добромир Димитров, Динко Стефанов, Пламен Динков, Явор Тенев. Това е най-добрата защита във В група.
Основна заслуга за успехите носят халфовете и нападателите. Под вещото ръководство на Коста Янев, състезавал се в отборите на Сливен, ЦСКА, Нефтохимик, достигнал и до националния отбор на България, нашата халфова линия играе един красив, прагматичен и резултатен футбол. Младите му колеги Хайме Хюсни, Георги Димитров, Александър Иванов и Димитър Атанасов израстват и вдигат своето ниво на игра с всеки изигран мач.
Голмайстори на отбора са Мариян Чернаев - 12 гола, Денислав Атанасов – 8 гола и Георги Йорданов - 7 гола.
Похвално е, че треньорът и ръководството на тима запазиха основните си футболисти и привлякоха нови надежди, с което изградиха един боеспособен и радващ зрителите по стадионите, с добрите си игри, футболен отбор. Успехите на новозагорските футболисти над отбори на доста по-големи градове като Пловдив, Стара Загора, Казанлък и др. няма как да не ни карат да се гордеем.
„Основен ангажимент на Община Нова Загора е да подпомага развитието на спорта, включително и футбола. Качествен футбол се прави с отлична организация, добра база и много хъс. В мое лице ФК „Загорец“ винаги ще среща разбиране и подкрепа. Затова предстои да направим ремонт на стадиона, да изградим козирка, нови съблекални и покрити трибуни, с което допълнително ще подкрепим талантливите футболисти на Нова Загора и ще създадем условия за постигане на набелязаните цели. Пожелавам на момчетата от отбора да продължават да играят стойностен и красив футбол, с който да радват новозагорци.“ - сподели кметът Николай Грозев.